"Mindenki másképp csinálja..." 

Jómagam zenei tagozatos álltalános iskolában tanultam, és emellett több hangszeren is játszom. A kotta írása és olvasása olyan szinten képezte részét az életemnek, mint a rendes írás és olvasás. 
Nem sok olyan nyelv van a világon, amelyet mindenhol egyformán használnak. Csak felnőtt koromban gondoltam bele abba, hogy milyen fantasztikus dolog, hogy egy zenedarabot, amit sok sok évtizeddel ezelőtt valami távoli országban írt le valaki, én könnyen elolvashatok, és akár továbbadhatok. Ha ehhez még azt is hozzáveszem, hogy a zene talán a legjobb eszköze az érzelmeink kinyilvánításának, akkor tovább fokozódik bennem a borzongás, hisz pontosan tudhatom, hogy mit érzett mondjuk Mozart, amikor kottapapírt és tollat ragadott, és leírt egy zeneművet.
Nagyjából ezért örülök mindig, ha hangszert látok egy kisgyerek kezében, mert tudom, nemsokára ő is olvasni és/vagy írni fog a zene nyelvén.
Hallottam egy szörnyű statisztikát, ami arról szól, hogy nálunk fejlettebb európai országokban a népesség 20%-a játszik valamilyen hangszeren (a tudásszint nem számít). Ez az arány nálunk magyaroknál 2%. Arról nagyon sokan sokmindent leírtak már, hogy a zenetanulás más képességek fejlődésében is szerepet játszik. Szépérzék, kreativitás, inteligencia, nyelvtanulás, viselkedés, csapatmunka, stb. De az, hogy 100 emberből csak 2-en tanulnak zenét, vagy hangszeres játékot... ez lehet magyarázat a silány magyar popzenére, a gagyi mulatós népszerűségére, a kereskedelmi rádiók kínálatára, és még sorolhatnám, hogy igényes zenei kultúrával rendelkezőként milyen negatív élményeim vannak a zenében. A rosszul zenélésre van megoldás, tanulás, gyakorlás. A rossz zenélésre, a rossz zene igényére nincs mentség.

Kétegyházán van lehetőség zenét hallgatni, és zenélni is. Különböző szinteken. Mindenki másképp csinálja, de csak rajtunk áll, hogy melyikre vagyunk nyitottak.
Zenei rovatunk célja, hogy minél több gyerek akarjon hangszeren játszani. Legyen igény a minőségi zenehallgatásra, a minőségi zene tanulásra, és legyen lehetőség a minőségi zene játszására is. 

(O)

Honlapunkon cookie-kat használunk, amik segítenek a legjobb szolgáltatások nyújtásában. Részletek az Adatkezelési Tájékoztatóban.