Nemrég hallgattam egy beszélgetést egy fotóssal, aki, bár régóta űzi a mesterséget, a mai napig hagyományos, analóg fényképezőgépet használ. Teszi ezt annak ellenére, hogy komoly, néha soha vissza nem térő témákról alkot képeket. Azzal magyarázta mindezt, hogy megtiszteli a témát azzal, hogy felkészül technikailag, tudásilag, hozzáállásilag. Valamint az is magyarázza, hogy hátat fordít a technika fejlődésének, hogy úgy véli, elértéktelenedik egy jól sikerült kép azáltal, hogy esetenként talán több száz hasonló kép közül lett kiválasztva.

Én, mint a fotózáshoz NEM értő ember, nem gondolom, hogy ne kellene használnunk a technika adta lehetőségeket. Egy jó minőségű fényképezőgép már már magától elkészíti helyettünk a megfelelő képeket. De mégis, ha megnézem az általam készített családi fotókat, szinte alig találok olyat, amit nyugott szívvel vinnék el egy fotó laborba, és készítettnék belőle egy a szobám falára akasztható példányt. Egy egy családi, vagy családtagot érintő programon lázasan készülnek a telefonnal, fényképezőgéppel, táblagéppel, és még kitudja milyen kütyüvel rögzített felvételek. Ilyenkor mindenki szidja a beállításokat, a fényeket, a fel s le ugráló embereket, a rezgő kezeket. Aztán a pillanat elszáll, a program véget ér, és nem marad utána más, mint 5-10, vagy akár 100 rosszul beállított, homályos, sötét fotó, és a rossz szájíz, amiért a rossz fotók elkészítése miatt még magáról a programról is lemaradtunk.

Fotó rovatunk célja, hogy egyre több JÓ családi fotó készülhessen, egyre töb jól beállított fényképezőgép álljon készenlétben arra várva, hogy eljöjjön a megörökíteni vágyott pillanat. Ha csak egy kicsit belelátunk abba, hogy mi az a záridő, fehéregyensúly, vaku, exponálás és a többi kifejezés, máris könnyebb lesz akár a legegyszerűbb készülékkel is megfelelő minőségben fotózni. És az sem hátrány, ha fel tudjuk mérni, mikor van értelme felfogadni egy profit.

(O)

Honlapunkon cookie-kat használunk, amik segítenek a legjobb szolgáltatások nyújtásában. Részletek az Adatkezelési Tájékoztatóban.